Activiteiten

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Deze kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje "Activiteiten SOGK".

Zaterdag 25 maart t/m 29 oktober 2017
Wereldlijke macht en kerkelijke pracht

Wereldlijke macht en kerkelijke pracht

Vanaf 26 maart is Landgoed Verhildersum Leens weer open voor het publiek. En deze keer is er een heel bijzondere tentoonstelling te zien: ‘Verborgen Rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’. In deze expositie, in samenwerking met Stichting Hinszorgel Leens, wordt het verhaal verteld van de kostbare inventaris van de Groninger kerken, kloosters en borgen. Het verhaal wordt gecentreerd rond een muzikaal thema, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan orgels en orgelmuziek. Nergens ter wereld zijn op zo’n beperkt geografisch gebied zoveel belangwekkende historische orgels te zien en te beluisteren als in de provincie Groningen. Zo ontvouwt zich de geschiedenis van de verborgen schatten in Groningen voor het eerst op deze manier.

Locatie Borg Verhildersum: Wierde 40 Leens
Prijs Toegang EUR 7,00
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 25 juni 2017
Geraakte Groningers

Geraakte Groningers

Expositie

Annet Eveleens uit Rottum (Groningen) is als fotograaf betrokken bij het project ‘Breien voor Groningen’. Mensen uit heel Nederland hebben mee gebreid, uit solidariteit met de Groningers en als symbool voor het isoleren van woningen waardoor de gaswinning terug gebracht kan worden. Het project inspireerde haar om mensen te portretteren die, de meesten letterlijk, geraakt zijn door de gevolgen van de gaswinning. Ze zijn in actie gekomen omdat niets doen geen optie was. Het breiwerk staat symbool voor ‘verbinding’ en loopt als een rode draad door de expositie.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 17 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 15 september 2017
Ritmiek van klank en stilte

Ritmiek van klank en stilte

In en rond het klooster Aduard

In dit jubileumjaar 2017 is er een extra feestelijk tentoonstelling. De titel geeft het wezen van het kloosterleven aan: Ritmiek van klank en stilte, in en rond het klooster van Aduard. Ze is gewijd aan de verheven taken van de kloosterling, het Opus Deï. De belangrijkste taak van een monnik bestond uit de getijden. 8 keer per dag, 365 dagen per jaar, een leven lang, ging de monnik naar de kerk voor zijn gebedsdiensten. De liturgie kende een strak ritme en vaste weerkerende patronen. Er zijn heel veel mooie objecten te bewonderen, sommige zijn voor het eerst na 400 jaar terug in Aduard.

Locatie Kloostermuseum Aduard: Hofstraat 45 Aduard
Lees meer
Zondag 2 april t/m 14 mei 2017
Gezichten van Israel

Gezichten van Israel

Optimistische beelden van Joden, Moslims en Christenen

Een land van de toekomst en het verleden. Een land van vele religies, meningen en gevoelens. Met verschillende gezichten, letterlijk en figuurlijk. Dit beeld geeft fotografe Louisa Verhulst van het moderne Israel in haar portretserie Gezichten van Israël die binnenkort te zien is in Synagoge Groningen. “Ik laat de mensen zien die in Israël wonen, leven, werken en liefhebben. Of ze nou Jood, Arabier of christen of een mix van dat alles zijn.” Voor Gezichten van Israël maakte Louisa Verhulst portretten in onder meer Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Akko en Tiberias. Twee keer bezocht ze het land. Tijdens haar eerste bezoek, dat twee maanden duurde, maakte ze een uitgebreide rondreis en overnachtte ze bij mensen thuis, in een kibboets en in jeugdherbergen. Tijdens haar laatste reis maakte ze deze portretserie. Verhulst is via haar moeder van Joodse afkomst. “Ik heb het gevoel dat Israel mijn moederland is, zoals Nederland mijn vaderland is. Ik voel mij er thuiskomen.” Openingstijden: 13-17 uur, ma t/m vr en zo

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd Ma t/m vr en zondag 13:00 - 17:15 uur
Lees meer

27

april
Laagdrempelig kennismaken met Hebreeuws - VOL

Laagdrempelig kennismaken met Hebreeuws - VOL

VOL Synagoge Groningen start op 6 april de cursus Kennismaken met het Hebreeuws. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis. Anders dan het Latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israel. Weliswaar is het Hebreeuws gemoderniseerd en spreken we nu van Ivriet, maar het schrift is sinds het ontstaan van de Bijbel en de Thora ongewijzigd gebleven. Data: 6, 13, 20, 27 april en 3 mei 2017 Donderdagavond 19.00-21.00 uur Prijs € 25,- inclusief lesmateriaal Opgave en info:via de mail en 050 312 31 51

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:00 - 21:00 uur
Lees meer

28

april
Een labyrint in Oosterwijtwerd

Een labyrint in Oosterwijtwerd

In de kerk van Oosterwijtwerd kan elke laatste vrijdag van de maand het labyrint worden gelopen. Het labyrint is een oeroud, over de hele wereld verspreid symbool, een patroon van lijnen die samen een weg naar het midden vormen. Ze komen voor als rotstekeningen van 5000 jaar geleden, gekerfd in het landschap in Peru, met stenen gelegd in Scandinavië, aangeplant in Engeland, of afgebeeld op Syrisch aardewerk, en in de plavuizen van middeleeuwse kerken. Het labyrinth is symbool voor de pelgrimsreis van de ziel, of voor de levensweg van iedere mens. Vaak worden de woorden labyrint en doolhof door elkaar gebuikt, maar ze zijn verschillend. Een doolhof heeft meerdere wegen, sommige doodlopend, en je kunt erin verdwalen. Het labyrint heeft één weg, naar binnen en weer naar buiten. De bedoeling is dat het labyrint rustig en aandachtig belopen wordt. Eerst lijkt het pad direct in het midden uit te komen, maar voert er dan weer vandaan. De hele weg moet worden afgelegd om in het midden uit te komen. Vanaf januari 2017 ligt het labyrinth elke laatste vrijdag van de maand in de Mariakerk van Oosterwijtwerd, van 10- 21 uur. Het is geprint op een stuk zeildoek ter grootte van het koor van de kerk. Ieder kan komen lopen. Het is een meditatie-in-beweging. Er ligt informatie voor wie zich er verder in wil verdiepen. Begonnen wordt met een dag per maand, maar misschien is er meer belangstelling en blijft het langer liggen. Op aanvraag kan het voor groepen ook op andere dagen worden uitgelegd. Daar wordt een (bescheiden) vergoeding voor gevraagd. Voor verdere informatie de website of 06-53835639.

Locatie Mariakerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Tijd 10:00 - 21:00 uur
Lees meer

28

april
Stiltemoment

Stiltemoment

In de kerk van Zuurdijk

Op vrijdag 28 april gaan de stiltemomenten van dit jaar in de kerk van Zuurdijk weer beginnen. Ds Tinus Gerrits uit Leens steekt om 16 uur een kaars aan, er wordt geimproviseerd op het gerestaureerde Rohlfingorgel, Tinus Gerrits zal een korte toelichting uitspreken, leest de psalm, en dan is er stilte......... Tot slot leest Hans Robertus de psalm in het Gronings. De stiltemomenten volgen de nummering van de psalmen. Er werd ooit begonnen met psalm 1. Op 28 april zal het stiltemoment in het teken staan van psalm 36. Peri Kim bespeelt het orgel. Hij zal op de melodie van deze psalm improviseren. Bezoekers zijn van harte welkom om te luisteren en de stilte mee te beleven. Een unieke gelegenheid om het orgel te horen en deze bijzondere kerk te zien.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43 Zuurdijk
Tijd Aanvang 16:00 uur

28

april
De laatste boer van Euvelgunne

De laatste boer van Euvelgunne

Tussen de Groninger ringweg en de bedrijven op industrieterrein Euvelgunne houdt boer Thies Dijkhuis nog elf koeien op zijn kleine stukje land. Hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan met de oprukkende stad. Dijkhuis boert, ondanks zijn verslechterende gezondheid, stug door met hulp van zijn broer. De laatste boer van Euvelgunne is een sober filmportret van een boer die tegen de verdrukking van de stad in heeft voortgezet wat hij als zijn familieplicht zag. Voorafgaande aan de film wordt een lezing gehouden over de Hunzezone in het Euvelgunne gebied.

Locatie Kerk Middelbert: Middelberterweg 13 Middelbert
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00

29

april
Roon Staal

Roon Staal

Voorjaarsaconcert

Zaterdagavond 29 april geeft Singer-Songwriter Roon Staal een voorjaarsconcert in de Mariakerk van Krewerd. Roon Staal zingt en begeleidt zichzelf vanachter de piano en heeft een stem die harten raakt met romantische en tedere composities. Tijdens de concerten staan niet alleen mooie covers als Stay With Me Till The Morning van Vicki Brown, Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel en I am Sailing van Rod Stewart op het repertoire maar ook prachtige eigen composities als In de Harten van de Wereld en Als je Mij Zoekt van de laatste cd ‘In The Hearts Of The World’, alsmede songs van eerder door Staal uitgebrachte cd's. Tijdens het concert brengt Roon Staal ook enkele nieuwe songs en covers ten gehore. Roon Staal woont en werkt zowel in Nederland als in het verre oosten van Rusland. Een deel van het jaar verblijft hij in Vladivostok, waar hij ook geregeld concerten geeft. Zo gaf hij afgelopen jaar concerten in zowel Vladivostok als Khabarovsk in het Philharmonisch Concertgebouw. Hij heeft een rijk musicalverleden opgebouwd (Les Miserables, Tommy, Rembrandt en Petticoat) en inmiddels zes albums en een dvd op zijn naam staan. De kerk is een half uur voor aanvang geopend. Kaarten zijn te bestellen via www.roonstaal.com of via tel.nr. 06-30025992. . In de pauze wordt voor een kleine bijdrage een drankje en hapje geserveerd.

Locatie Mariakerk Krewerd: Kerkpad 8 Krewerd
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer

29

april
Klinkend Erfgoed in Groningen

Klinkend Erfgoed in Groningen

Excursie 29 april 2017

Een busexcursie, waarin twee carillons en acht luidklokken centraal staan, voert op zaterdag 29 april langs Appingedam, Zeerijp, Stedum en Middelstum. Met deze excursie, georganiseerd door de SOGK en de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG), wordt aandacht gevraagd voor een interessant deel van het klinkend cultureel erfgoed in de provincie Groningen. De kosten van deze busexcursie bedragen € 35,-; voor SOGK-donateurs en voor Vrienden van de Beiaarden in Appingedam, Groningen, Middelstum, Veendam en Winschoten is de prijs € 28,-.

Locatie Provincie Groningen
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer

30

april
The Savage Five

The Savage Five

Concert

Zondag 30 april geeft The Savage Five een concert in de kerk van Klein Wetsinge. The Savage Five is een vernieuwende strijkformatie die de 'klassieke' klanken van viool, cello en contrabas combineert met de zang van de Ierse singer-songwriter Suzanne Savage, 'Ireland’s hidden music hero' (Belfast Telegraph). Suzanne Savage speelde op podia over de hele wereld, als support van Paul Brady, als solist bij Riverdance en met haar eigen drum and bass-band Spree. Nu werkt ze in een intiemere setting samen met cellist en arrangeur Hugo Smit, violist Alwyn Tomas, altvioliste Rachael Yates en contrabassist Sven Otte.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Lees meer

7

mei
Concert Leoni Jansen in Klein Wetsinge

Concert Leoni Jansen in Klein Wetsinge

Solo

Leoni Jansen is presentatrice, zangeres en theatervrouw. Ze begon samen met Simone Kleinsma en Gerard Cox begin jaren zeventig een theatershow en deed daarna veel presentatiewerk op de tv. Zondagmiddag 7 mei geeft ze een concert in de kerk van Klein Wetsinge. De meeste zangers en zangeressen beginnen in hun eentje op een kruk met een gitaar. Leoni Jansen doet het andersom. Na een reeks samenwerkingsprojecten, waarvan de laatste met acht Zuid-Afrikaanse zangeressen, komt ze helemaal alleen, met gitaar en citer. Leoni beweegt zich in vele gedaantes door muziek- en theaterland: ze toert als zangeres al vele seizoenen door de Nederlandse theaters en heeft inmiddels een vast en trouw publiek opgebouwd. Ze wordt geroemd om de ontspannen en integere manier waarop ze, vaak persoonlijke, verhalen combineert met haar Celtic/Americana song-repertoire.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

21

mei
Concert CCQ in Klein Wetsinge

Concert CCQ in Klein Wetsinge

Chris Corstens Quartet

Zondagmiddag 21 mei speelt het Chris Corstens Quartet jazz in de kerk van Klein Wetsinge. Dit bijzondere jazzkwartet met sax, slagwerk, piano en cello timmert op het moment flink aan de weg met de release van hun album Treiffel. Zo noemt het Dagblad van het Noorden het ‘avontuurlijke, aanstekelijke Amsterdamse jazz, waarin invloeden zijn te horen van Mengelberg en Monk (huppelende lijnen) of van Sean Bergin en Sonny Rollins (Caribische sferen).’ De muziek is ontegenzeglijk te kwalificeren als jazz. Maar dan wel jazz van een heel eigengereide soort. In de composities van leider/saxofonist Chris Corstens is de humor en recalcitrantie van de muziek van mensen als Misha Mengelberg terug te vinden, maar ook melodieën waar Harry Bannink zich niet voor zou schamen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

22

juni
Dagtocht Reitdiepdal

Dagtocht Reitdiepdal

Wandelen, fietsen en varen

Op donderdag 22 juni kunt u mee met een dagtocht in het Reitdiepdal. Wandelend, fietsend en varend wordt een route afgelegd in dit prachtige landschap. Het Reitdiepdal is een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Dit vroegere kweldergebied is al meer dan 2500 jaar bewoond. Een van de meest karakteristieke sporen die de mens er heeft nagelaten zijn de terpen en wierden, de kunstmatig opgehoogde woonheuvels.

Locatie Reitdiepgebied
Tijd 10:15 - 17:15 uur
Prijs Toegang EUR 75,00
Lees meer