Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Klein Wetsinge. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Zondag 24 juni t/m 14 juli 2018
De Ploeg van de Blauwe Schuit

De Ploeg van de Blauwe Schuit

Het atelier in De Blauwe Schuit is een samenwerking van kunstenaar Renate Martini en kunstschilder Marleen Bakker. Zij hopen De Ploeg in dit jubileumjaar – het collectief is opgericht in 1918 – onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen te brengen. Een bijzonder toeval is dat vooraanstaand lid van De Ploeg H.N. Werkman in de oorlog ‘druksels’ verspreidde onder de naam ‘De Blauwe Schuit’. De 50 werken op de expositie zijn geïnspireerd op de hoogtijdagen van De Ploeg, maar verder uiterst divers. “Onze cursisten hebben met hun eigen palet geschilderd, en in hun eigen stijl, maar wel op De Ploeg-manier”, legt Marleen Bakker uit. “De afgelopen maanden konden ze meedoen aan inspiratieworkshops en een lezing volgen over De Ploeg. Het heeft een rijke oogst opgeleverd: portretten, landschappen, naakten, abstracte werken en ook drukwerken, net zo gevarieerd als het werk van De Ploeg zelf.”

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Tijd Dagelijks 10:00 - 18:00 uur
Lees meer
Zaterdag 8 september t/m 16 september 2018
De Kunstvloed

De Kunstvloed

Van 8 tot en met 16 september 2018 worden we overspoeld door De Kunstvloed! 9 dagen lang organiseren we samen met ’t Sael, de Onstaheerd, de Ubbegaheem en nog veel meer mensen en adressen een kunstmanifestatie vol met buitenkunst, binnenkunst, muziek, theater, food, poezie, literatuur en nog veel meer! Het wordt grandioos. De nadruk ligt op de weekenden, maar op bijna elke door-de-weekse dag wordt wel iets georganiseerd. Kijk regelmatig op www.kunstvloed.nl waar we snel met meer informatie komen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Lees meer
Zaterdag 26 mei t/m 4 november 2018
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien. Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer
Zaterdag 2 juni t/m 31 augustus 2018
Schilderijen van Jan Kolkman

Schilderijen van Jan Kolkman

Gedurende de maanden juni, juli en augustus van dit jaar kunt u in de Liudgerkerk in Oldehove genieten van het werk van Jan Kolkman. De in de Achterhoek geboren Jan heeft dat mooie gebied verlaten om wiskundeleraar te worden aan de Hogere Landbouwschool in Groningen. Na zijn pensionering is hij gaan schilderen. De plaatselijke commissie van de Liudgerkerk vindt het een eer om het werk van deze sympathieke tachtiger aan u te tonen want het werk is zeker de moeite waard om te worden bekeken! De Liudgerkerk is vanaf half mei open voor publiek van 10.00 tot 18.00 uur. De opening van deze tentoonstelling zal plaatsvinden op 2 juni om 14.30 uur

Locatie Kerk Oldehove: Kerkpad 2 Oldehove
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 14 juni t/m 30 juli 2018
'Doorlopende lijnen', tegeltableau's

'Doorlopende lijnen', tegeltableau's

Van 14 juni tot en met 30 juli is in het kerkje van Zuurdijk een expositie van keramische tegeltableau's van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma te zien. Sytske woont in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als keramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen maakt zij fantasievolle vrije vormen. In de kerk hangt ook de quilt 'Levensloop' van Alie Hoeksema (1939 - 1999). Sytske wilde graag in de kerk exposeren juist vanwege de overeenkomt van de quilt met haar tegeltableau's, allemaal doorlopende lijnen, maar heel verschillend uitgewerkt. De tegels van Sytske lijken op kleine quilts, maar dan niet van stof maar van aardewerk. Ze vormen ook een prachtige combinatie met de ruwe muren van de kerk en de quilt 'Levensloop'. De doorlopende lijnen van Sytske Feitsma zijn van 14 juni tot en met 30 juli dagelijks te zien in de kerk van Zuurdijk. De kerk is open, de toegang gratis. De quilt van Alie Hoeksema is altijd in de kerk te bewonderen.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43 Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Zondag 17 juni t/m 2 september 2018
Stardust & Chicken Soup

Stardust & Chicken Soup

Onder de titel Stardust & Chickensoup is deze zomer in Synagoge Groningen een bijzondere expositie van studenten van kunstacademie Minerva te zien. De studenten lieten zich inspireren door het Joodse verleden van de Folkingestraat waaraan de synagoge staat. Daarmee treden zij in de voetsporen van kunstenaars die in 1997 een vergelijkbaar project uitvoerden onder de titel Verbeeld Verleden. De expositie toont hoe een nieuwe generatie kunstenaars naar het verleden en de toekomst kijkt. Synagoge Groningen nodigde studenten van de Groningse kunstacademie Minerva uit om daarover na te denken. Ook kregen ze de opdracht om de kunstwerken van 21 jaar geleden te herinterpreteren. Met als resultaat: een zeer gevarieerde expositie met verrassende en spraakmakende artistieke creaties. De opmerkelijke titel verwijst naar het jodendom en het verleden, naar het Hogere én het alledaagse. Stardust heeft betrekking op de vele eeuwige sterren in het plafond van de Groningse synagoge. Chicken Soup is uiteraard het smakelijke voorgerecht dat in de traditionele Joodse keuken zelden ontbreekt. Maar de titel verwijst ook naar de expositie: hoog boven de hoofden van de bezoekers ontrolt zich een werk als metafoor voor hoop en op een aantal zondagen wordt er kippensoep geserveerd aan de leestafel.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd Di t/m vrij en zondag 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 3,00
Lees meer
Zondag 17 juni t/m 9 september 2018
Foto-expositie Weids uitzicht

Foto-expositie Weids uitzicht

Rein Paalman (1951) is kunsthistoricus. Al vanaf zijn tiende maakt hij foto's. In 1994 begon Rein Paalman met het exposeren van zijn fotografie in Galerie De Voorruit in Groningen. Sinds 1998 is hij aangesloten bij Fotogalerie Lichtzone in Groningen. Voor de Panorama Fotografie laat Rein zich vooral inspireren door de natuur en de verhalen die daarin verborgen zijn. Hij fotografeert met een analoge Noblex Panorama camera die een beeldhoek heeft die gelijk is aan ons eigen blikveld. Hierdoor ga je als vanzelf op in de afgebeelde landschappen. De expositie van Rein Paalman opent op 17 juni om 15:00 uur in de kerk van Rottum met een concert van Mathilde van Wijnen en Josephine van Lier. Zij geven samen een concert voor 2 cello’s met prachtig repertoire uit de 18 -eeuwse hoogbarok van onder andere componisten als Bononcini, Cirri, Barriere en Boismortier.

Locatie Kerk Rottum: Koosterweg 13 Rottum
Vrijdag 22 juni t/m 24 juni 2018
Labyrint lopen

Labyrint lopen

In de Mariakerk te Oosterwijtwerd ligt elk laatste weekend van de maand een labyrint. Deze maand is dat het weekend van Palmpasen, van vrijdagmorgen 23 tot zondagavond 25 maart, dagelijks van 10:00 – 18:00 uur Een labyrint is een oud en wereldwijd symbool, een patroon van lijnen die naar het midden voeren en er weer uit. Een meditatieve oefening om gaandeweg te komen tot de kern van je leven. Ieder kan op eigen gelegenheid het labyrint lopen. Uitleg over het labyrint is beschikbaar.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Lees meer

23

juni
Leerlingenconcert

Leerlingenconcert

Zaterdag 23 juni om 15.00 uur is er een presentatie door leerlingen van het Kielzog. Het zijn vooral jonge kinderen (leerlingen van de muziekschool van het Kielzog uit Hoogezand),die voor publiek hun kunsten mogen vertonen. Dit om podiumervaring te krijgen buiten de veilige muren van de muziekschool. Dat gaat van heel jong ongeveer 5 jaar tot een jaar of 14. Vioolleerlingen van Els Veltheer en Roos Valeton , strijkensembles en gastoptredens maken er een mooie muzikale middag van. U bent van harte welkom. Het concert duurt meestal zo'n vijf kwartier.

Locatie Kerk Kropswolde: Woldweg 115 Kropswolde
Tijd Aanvang 15:00 uur

23

juni
Jazzconcert in Garnwerd

Jazzconcert in Garnwerd

Zaterdag 23 juni staat Garnwerd in het teken van de jazz. Het trio Bennink, Baas, Van Gelder verzorgt ’s avonds op uitnodiging van de Stichting Te Gast in Garnwerd een concert in de kerk van Garnwerd. Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder stonden de afgelopen jaren meer dan 150 keer samen op het podium, maar blijven elkaar het vuur aan de schenen leggen. Als duo gebruiken zij een uiteenlopend repertoire van onder meer Thelonious Monk en Duke Ellington als uitgangspunt voor improvisatie, maar spelen zij voornamelijk eigen composities. Hun muziek ontstaat grotendeels ter plekke, maar verliest nooit de schoonheid, vorm en lyriek uit het oog. Het trio met de legendarische drummer Han Bennink ontstond naar aanleiding van een experiment in het Concertgebouw in 2014. Sindsdien heeft het trio veelvuldig opgetreden in o.m. Italië, Zwitserland en België. Beide ‘jonge honden’ worden in Garnwerd bijgestaan door het fenomeen Han Bennink (1942), symbool van de New Dutch Swing. Drummer Bennink, die muziek tovert uit alles wat voorhanden is, is een performer pur sang. Zijn optreden dijt vaak uit tot een vorm van fysiek totaaltheater met een arsenaal aan ongewone slag-, tokkel- en blaasinstrumenten. Bennink speelde samen met o.a. Willem Breuker, Misha Mengelberg, punkband The Ex en soulzanger Jimmy Mohammed. Het concert op de 23e juni begint om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.30 uur open. Meer info en reserveren via de website.

Locatie Kerk Garnwerd: Burgemeester Brouwerstraat 1 Garnwerd
Tijd Aanvang 20:00 uur
Lees meer

23

juni
Midzomernachtwandeling

Midzomernachtwandeling

Op 23 juni organiseert de Commissie Kerk in het Dorp - Westernieland een midzomernachtwandeling in het kader van het Sint Jans feest. Het Sint Jans feest is een eeuwenoude traditie die veel in het oosten van het land en in Scandinavische landen wordt gevierd, en nu voor de derde keer ook in Westernieland. Volgens de overlevering is 24 juni de geboortedag van Johannes de Doper. Dit geboortefeest wordt al eeuwenlang gecombineerd met het feest van de zomerzonnewende. Net zoals het geboortefeest van Jezus op 24 december al eeuwen is gekoppeld aan de winterzonnewende. Op zaterdag 23 juni vanaf 21.00 uur is de kerk in Westernieland open en is er inloop met een kop koffie of thee. Om half tien begint het programma met het verhaal van Sint Jan en de zonnewende. Rond 22.00 uur start de midzomernachtwandeling van ongeveer een uur door de omtrek van Westernieland (twee routes: 2.5 km of 5 km). Bij terugkomst bij de kerk is de zon ondergegaan, maar brandt er een vuur en is er muziek van Joep Hiep en Geert Bruintjes. Er wordt vlierbloesemsap en andere kruidendranken gedronken. Op deze manier verwelkomen we de zomer. U kunt zich aanmelden via info@kerkinhetdorp.nl

Locatie Kerk Westernieland: Schaapweg 2 Westernieland
Tijd Aanvang 21:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen info@kerkinhetdorp.nl
Lees meer

23

juni
Lunchconcerten Der Aa-kerk

Lunchconcerten Der Aa-kerk

Orgelmuziek

Voor het eerst staan dit jaar (en onder voorbehoud), een serie lunchconcerten op de zaterdagmiddag gepland. Ze zijn bedoeld om een ander publiek bekend te maken met orgel en orgelmuziek. De programma’s zijn luchtiger en lichter van opzet en de sfeer is informeel. Van 1990 tot 1996 waren de zogenaamde inloopconcerten een groot succes. Nu de avondserie zich als een vast gegeven gevestigd heeft, verkent Peter Westerbrink dit jaar de mogelijkheden om deze traditie van inloopconcerten nieuw leven in te blazen. Hij vroeg een viertal noordelijke collega’s die hun beste beentje gaan voorzetten. De Canadese organist Christiaan Teeuwsen geeft het eerste concert in het kader van een masterclass, georganiseerd door de SIOG rond het Schnitger-orgel van Noordbroek. 23 juni Christiaan Teeuwsen (Canada) 30 juni Leonore Lub (Noordbroek) 07 juli Jochem Schuurman (Martinikerk Franeker) 14 juli Tymen Jan Bronda (Lutherse Kerk Groningen) 21 juli Wietse Meinardi (Adventskerk Assen) 28 juli Peter Westerbrink (Der Aa-kerk) De lunchconcerten worden onder voorbehoud georganiseerd. Kijk steeds op deze website voor meer informatie.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd 12:00 - 12:45 uur
Lees meer